Checklista - Några enkla tips för en smidig flytt

Har du hittat ditt drömboende? Börjar det närmar sig inflyttning? Spännande tider väntar! Här kommer några tips för en smidig flytt från oss på nybyggen.se i form av en enkel checklista. Och kom ihåg, vänta inte för länge med att ordna med det som behövs göras, se till att börja i tid!

 

Börja med att göra dig av med allt som du inte vill ha med dig till ditt nya hem

Se till att börja i god tid innan flytten och rensa ut det du inte längre vill behålla. Skänk bort till bättre behövande eller sälj sakerna på Blocket eller Tradera. Det kommer kännas fantastiskt skönt efteråt och flytten kommer gå mycket smidigare med färre flyttlådor att hantera. Att flytta är det perfekta tillfället att rensa ut hemma!

Om du har saker som du inte vill göra dig av med men som kanske inte får plats i din nya bostad kan det vara en bra idé att magasinera en del hos ett företag som erbjuder magasinering. Detta kan dock vara relativt kostsamt och vill man hitta ett mer prisvärt alternativ för magasinering kan en idé vara att kolla med exempelvis gårdar som har lador och större förrådsutrymmen en bit utanför staden/orten.

 

Packa i riktiga flyttlådor

Köp eller hyr flyttlådor och försök packa så organiserat som möjligt. Använd t ex tidningspapper runt ömtåliga saker som porslin, glas etc. Kom ihåg att märka upp lådorna tydligt, exempelvis med “kök”, “sovrum” osv, så att det blir enklare när allt sedan ska packas upp.  Tänk på att packa värdesaker för sig så du enkelt kan ha koll på dessa. Kanske blir flyttlådorna stående i en öppen bil på gatan under tiden allt flyttas in och då kan det vara skönt att veta att värdesakerna inte ligger bland allt annat.

 

Anlita en flyttfirma för tunga möbler eller om det är mycket möbler som ska flyttas 

Om du har många tunga och otympliga möbler kan det verkligen löna sig att anlita en flyttfirma. Kolla på internet och jämför några olika flyttfirmor avseende priser och erbjudanden. Tänk på att kolla så att det finns försäkring som täcker eventuella skador under flytten.

 

Anlita ett proffs som tar hand om flyttstädningen

Om du anlitar en städfirma som ska utföra flyttstädningen tänk på att ta referenser innan. Har en fastighetsmäklare skött bostadsaffären så kan de oftast rekommendera en bra städfirma. Kom ihåg att städtjänster omfattas av RUT-avdrag vilket innebär att du bara betalar 50% av arbetskostnaden (maxbelopp för RUT-avdrag uppgår 2018 till 25 000 kr per person).  

 

Säg upp eller flytta med dina avtal

Kolla igenom alla avtal som finns kopplade till din nuvarande bostad, såsom elavtal, telefon, TV, bredband, hemförsäkring etc. Säg upp, ändra eller flytta med dina avtal och kom ihåg att här är det bra att vara ute i god tid då exempelvis vissa uppsägningstider kan vara flera månader! Ett bra tips är att när du ändå ser över alla avtal kan det vara bra att samtidigt undersöka om du kan förhandla om dem. Kanske kan det finnas bättre erbjudanden via andra leverantörer.


 

Ändra din adress och din folkbokföring

På sidan adressandring.se finns allt du behöver för att ändra din adress. Det kan vara mycket bra att välja till eftersändning under ett år för att säkerställa att post som fortfarande kanske skickas till din gamla adress ändå hamnar rätt.

Alla som gjort en flyttanmälan via Adressändring får sedan hem en blankett från Skatteverket som avser ändring av folkbokföringsadress. I Sverige är det lag på att du ska vara folkbokförd på den adress där du normalt bor så det är viktigt att du skickar in denna blankett så Skatteverket kan registrera korrekta uppgifter.