Badrumsspecial - Inspiration och trendspaning

Vi har fått en ny pratstund med inredarna Ewa och Johanna på SKAPA Kök & Rum som även medverkade till vår köksspecial i våras. Har du inte redan tagit del av den så finns den här under Nyheter & Inspiration. Denna gång är istället inredning av badrum på agendan och här följer en trendspaning på temat badrum och förhoppningsvis även en hel del inspiration och nyttiga tips till dig som bygger hus, eller skall planera badrum i en nyproduktion.

 

Vilka trender ser ni inför 2019?

Den stora trenden vi ser framåt är att inreda med rumskänsla i badrummet. Köken var först ut med att få ett mer rumsbetonat utseende och nu följer alltså badrummen efter. Nyckeln till att få till en harmonisk rumskänsla är att använda sig av en enhetlig bas. Gärna ton i ton när det gäller kulören i badrummet. Istället för tidigare fondväggar är nu att arbeta med olika strukturer för att få en spännande, men ändå avkopplande känsla i badrummet. Det finns en uppsjö av olika väggbeklädnader man kan använda sig av. Plåt, trä, väggbeklädnad/tapeter med struktur (inte gammal fiskbenskväv, utan en helt annan känsla i materialet) Tapet kanske låter annorlunda och riskfyllt men rätt placering och planering blir det en väldigt härlig känsla i rummet.

Det går naturligtvis fortfarande bra att klä väggar och golv med kakel, men nu tenderar kakelplattorna att vara mycket större. Till och med riktigt stora plattor som mer eller mindre täcker en hel vägg! Nu vill vi helst ha vägg och golv i samma färg och material, helst utan skarvar och fogar. Fogar och skarvar är ju det som är svårast att hålla rent i ett badrum.

Dessutom finns det så mycket mer än kakel att klä väggarna med. Duschdelen behöver självklart ha ett fullgott skydd mot fukt men de så kallade Zon 2-väggarna får gärna vara klädda med exempelvis tapet som vi var inne på ovan. Även mindre gästtoaletter utan duschdel får gärna vara helt tapetserade!

I de badrum där duschmöjlighet ska finnas börjar allt fler titta på möjligheten till en komplett duschhörna. Ibland som ett helt avdelat utrymme med egen glasdörr istället för vikdörrar eller duschkabin, och ibland som en större yta bakom en vägg utan dörr.

Stora speglar skapar fantastisk rymd! Kommoderna blir större och i badrum, likt som i kök, vill vi kunna dela upp rummet i olika funktioner. Sminkljus där man sminkar sig, uttag där man blåser håret, sittbänk utanför duschen och krokar för kläder och morgonrock. Arbeta gärna med speglar för att få ljuset att förflytta sig dit du vill.

Ewa och Johanna vill också slå ett slag för mer formade handfat och genomtänkta lösningar för exempelvis tvålar och även avställningsytor. Vi ser en ny design formad med mer omsorg och kärlek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilka material är spännande framåt?

Tro det eller ej men 70-talets färgade porslin, (på toalettstolar och handfat) som oftast sedan länge gått på tippen, är tillbaka! Men tillbaka i nya otroligt fina nyanser. Vitt är fortfarande dominerande, men nya härliga färger är på väg in. Här ser vi gott om lugna och behagliga jordnära färger. Harmoni är ledordet!

Vi fortsätter att se fler varianter av metaller. Olika borstningar, matt, blankt, olika finish, färger och behandlingar. Variationen är stor och möjligheterna att få det personligt är oändliga.

Trä kommer in igen i våra badrum, det ger naturlig värme. Exempelvis är träslaget bambu ett fantastiskt bra val då det är mycket fuktavvisande. Vi ser det på bänkskivor, luckor och till och med på golv. Dock självklart inte som golv i den delen av badrummet där duschen är.

Ett annat spännande, relativt nytt material är Valchromat. Valchromat är en utveckling av MDF. Valchromat lämpar sig utmärkt till inredning, bänkskivor och möbler. Skivorna går att använda utan behandling. Ibland kan man behandla skivorna med hårdvaxolja, vax eller olja för ökat ytskydd. Detta material tror vi att vi kommer se mer av framöver i båda kök och badrum.

 

Hur länge står sig en trend egentligen?

Svaret kommer snabbt och direkt. Vi får reda på att trender kommer i sjuårscykler. Hur ska man då avväga mellan vad som är snyggt och trendigt just nu och vad som är gångbart under lång tid? Oftast är badrum en ganska kostsam renovering och man vill ju känna sig trygg med sina val en bra tid framöver. Ewa och Johanna förtydligar att trend och din egen känsla av vad som är rätt materialval är två helt olika saker. Här gäller det att gå på dina egna preferenser och våga lita på din smak! Välj gärna någon trend men hoppa nödvändigtvis inte på alla. En blandare är relativt lätt att byta ut, ett golv kräver lite mer.

 

När man bygger drömhuset eller skall göra tillval i nyproducerade bostadsrätten blir det mycket att ta ställning till. Få köpare kan få allt precis som man vill, prioritering är oundvikligt. Vad skulle ni säga är prioriterat när man köper en nyproducerad bostad?

Välj kvalitet på material och golv samt bra funktionell kommod! Belysning är mycket viktig för alla rum, och kanske än mer i badrum. Den ska gärna kunna dimmas.

Värme är alltid extra uppskattat i längden - både i form av en handdukstork och i form av golvvärme om det finns möjlighet att välja till! Tänk på att golvvärme sällan ingår i standardutförande hos hustillverkare, så räkna med den kostnaden. Det blir annars en ganska obehaglig överraskning med kalla kaklade golv i ett rum som badrum där man vill ha det varmt omkring sig. Och glöm inte speglar och gärna växter.

 

Några tips kring viktiga kvalitetsval och hållbara alternativ?

Välj en blandare av riktigt bra kvalitet! Idag finns också duschblandare som stramar åt vattenmängden och därmed minskar vattenförbrukningen.

Om badkar önskas till exempel i familjer med barn, så finns det idag många fina mindre badkar och även sittbadkar. De är mer populära än de stora spabaden man ofta såg för ett antal år sedan. Ett mindre badkar kräver mindre vatten och är därmed också mer klimatsmart.

Om du ska inreda med trä - välj gärna kvalitativt, massivt trä!

 

Några accessoarer som skapar rätt stämning?

  • Växter! Gärna grönt i form av både blommor och kvistar.
  • Våga ta in textilier för en mer ombonad rumskänsla.
  • Välj öppna skåp eller hyllor där innehållet syns.
  • Varför inte skapa SPA-känsla med en liten pall och ett öskar till tvagning!

 

Det är aldrig kul att gräma sig i efterhand över mindre kloka val. Vilka är de vanligaste missarna ni ser?

För liten dusch är tyvärr vanligt och svårt att justera! Om duschen är kvadratisk så välj absolut inte en dusch med mindre mått än 90 x 90 cm. Helst ska den vara 100 x 100 cm eller större. Är duschen djupare kan bredden vara 85 cm.

Har man möjlighet att påverka badrummets storlek ska det minst vara 4 kvm men helst uppåt 8 kvm. Några andra allmänna tips är att undvika för små speglar, för lite förvaring och dålig belysning! För att inte tala om en felaktig placering av toarullen!

 

Hur ser ert drömbadrum ut just nu?

Gärna stort! Och gärna med SPA influenser. Harmoniska färgval och ombonat med rumskänsla! En duschdel med gott om utrymme med riktiga väggar och en takdusch! Storleken får gärna mäta 100 x 130 cm! Och är duschdelen tillräckligt djup behövs ingen dörr. Utrymme och gott om plats är återkommande och två handfat står högt upp på önskelistan!

I det stora badrummet med spakänsla målar Ewa och Johanna upp bilden av ett eget toalettrum som en del av själva badrummet. Flera personer ska kunna vara i badrummet och om toaletten behöver användas ska det finnas möjlighet till avskildhet och att kunna stänga om sig. Det går att skapa ett riktigt fint badrum på 4-7 kvm men när Ewa och Johanna får drömma själva är ca 8-10 kvm är drömmen!

 

När i processen kring ett nytt badrum tycker ni att man ska ta hjälp?

Innan ni blivit ovänner! Innan frustrationen blivit för stor. Det är lätt att fastna i ett ”bygg hemma träsk” men för att uppnå absolut bäst resultat kan det löna sig ordentligt av att ta in professionell hjälp i tid.

Ewa och Johanna berättar att de ofta blir inkopplade i ett sent skede när man kört fast. Vissa delar är klara, golvkakel är på plats, eller kommoden är inhandlad och så skall man försöka skapa något bra kring ett felköp.

Ett tips är att konsultera en inredare i tid! När möjligheten ges att inreda ett rent rum innan plattan är gjuten eller vatten, el och ledningar är dragna är helt klart att föredra. Ju tidigare i processen desto bättre möjligheter att skapa ett genomtänkt och långsiktigt fungerande badrum. Involvera inredare i tid så att möjlighet finns att kunna påverka byggare och arkitekter om detta är möjligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tackar Ewa och Johanna för denna gång och hoppas nybyggen.se´s läsare fått värdefulla tips och inspiration till badrummet. Dela gärna artikeln till fler nybyggare!