Inspiration och tips för ett lyckat kök

Vi hade förmånen och det stora nöjet att få en pratstund med Johanna och Ewa på Skapa Kök & Rum i Göteborg. Tänk att en timme kan gå så fort!

Dom tog emot oss i sina mycket inspirerande lokaler, fulla med inspirationskällor och de allra senaste trenderna på display. Ewa och Johannas brinnande passion smittar fort av sig. Deras engagemang och kunskap hjälper till vardags kunder att göra verklighet av sina inredningsdrömmar. Håll till godo – här kommer flera värdefulla tips för ett lyckat kök om du planerar att bygga ett helt nytt kök eller står inför alla valmöjligheter i samband med köp av en nyproducerad bostad!

 

Vilka trender ser ni för 2018?

Ewa och Johanna är snabbt eniga om en stark och tydlig trend mot naturmaterial som trä och sten, samt målade kök i varma naturfärger med mycket inslag av gråa toner. Man jobbar med olika material för olika ytor. Exempelvis är sten i olika former; natursten, kompositsten och nya materialet Decton fortsatt trendigt och funktionellt som arbetsyta, men även laminat har fått ett uppsving. skåpluckor är oftast i målad mdf  eller trä, då mestadels i form av liggande och stående fanér. Generellt går trenden mer mot underhållsfria ytor och långsiktighet i materialval.

Även olika metaller och färgvariationer av dessa ökar. Allt från olika metaller till olika strukturer och borstningar ger stor variation i färger och patinering. Tidigare var det i princip antingen rostfritt eller mässing när det gäller metall i köket. Nu är variationerna och möjligheterna många fler. T ex borstad brons, borstad svart, bostad koppar, borstad järn mm

Vita luckor på köken förvinner mer och mer. Framförallt vitt i kombination med grått, svart och rostfritt minskar och ger plats för den mer naturliga färgskalan. Jordfärger, mullvadstoner, varmgrått i kombination med naturliga varma materialval såsom trä i olika nyanser kommer starkt.

Vi ser också att köket får mer och mer karaktär av en möbel. I samband med att vi började riva och ta bort väggar mellan kök och vardagsrum krävs ett större perspektiv att få ihop en helhet. Köket hör ihop med umgängesytor på ett annat sätt nu. Ewa menar att vi har mindre antal väggskåp idag och fler variationer av öppna lösningar. Fler och fler väljer att fortsätta med bänkskivan upp på väggen för att skapa mer helhet och samklang, samt att det är mycket praktiskt, inga fogar att hålla rent. Fortsatt fokus också på sittplatser i köket och fler ytor för aktivitet.

Olika ytskikt är en växande trend, på bilden syns blandaren Rettangolo K från Gessi. Bild hämtad från gessi.com. Återförsljare till Gessi i Sverige är Sanova.

 

Vad tror ni ligger bakom trenden mot värme, och naturliga färger och material?

Vi ser ett sökande tillbaka till det ombonade och trygga. Vi vill gärna att vår hemmiljö är rofylld och  trygg, där man kan ha samvaro i en ombonad miljö. Kanske som kontrast till en stressad och hård miljö i övrigt. Johanna, som är Norrlänning i grunden, drar paralleller till den ombonade fjällstugan med obehandlade träpaneler både på väggar och i taket. Ett ställe för avkoppling och gemenskap, där man känner trygghet och ro.

Många av nybyggen.se´s besökare står inför många olika val och prioriteringar, inte minst när det gäller kök. De allra flesta har också en begränsad budget att förhålla sig till. Vad tycker ni är värt att satsa lite extra på, och vad tycker ni man kan prioritera bort men ändå få ett fantastiskt kök?

Det här är vår hemmaplan och precis det vi hjälper kunder med. Några handfasta saker vi vill peka ut är att man ska prioritera arbetsytor och bra förvaring, om man har en begränsad budget så prioritera ned bänkskivan till ett laminatalternativ som enklare kan bytas ut i ett senare skede. Det är mycket svårare och mer kostsamt att byta stommar och luckor.

Lite mer övergripande råd är att prioritera den funktionalitet som ni har behov av när ni väljer vitvaror och maskiner. Välj bort flashiga funktioner som sällan eller aldrig kommer användas, det gör stor skillnad i pris men inte så mycket i utseende.  Finns det en peng över så prioritera pyrolytisk rengöring, då behöver du aldrig med rengöra din ugn. Att sätta lucka på diskmaskinen (integrerad diskmaskin) är också en investering som lyfter utseendet på köket.

Traditionellt har vi i Sverige kontinentalhöjd på väggskåp vid nybyggnation, vilket lämnar ett utrymme på 30-40 centimeter mellan överskåp och tak. Ett perfekt utrymme för att sätta ett högre skåp och på så vis få ytterligare förvaring. Dessutom minskar det damm och städning. Så vårt tips är att välja fullhöjdsskåp med en takanslutning längst upp!

Ok, prioritera ned flashiga funktioner som jag ändå inte använder, samt inte lägga för mycket på en bänkskiva. Samtidigt satsa på förvaring och arbetsyta, har ni ytterligare något konkret tips?

Ja, budgetera för att kunna göra ditt kök personligt! När det gäller framförallt nyproducerade bostadsrätter är standardutförandet en bra bas, men med lite extra pengar kan du få det både mycket mer funktionellt och personligt. Lådförvaring är mycket dyrare än skåp, men väl värt investeringen. Det blir mycket mer praktiskt! Går det få in en bardisk eller en liten ö så är det väl värt investeringen. Både utrymmesmässigt och för mer arbetsytor.

Har du pengar över så satsa på belysningen, en bra ljussättning kan få vilket kök som helst att se ombonad ut!

Ett kök är en ganska stor investering som man skall trivas med länge, hur ska man tänka för att få ett kök som håller länge både kvalitetsmässigt och utseendemässigt?

Satsa på förvaring och arbetsytor! Det kan du inte få för mycket av.

Man får också vad man betalar för när det gäller kök. God kvalitet kostar mer. Sen finns det alltid en risk med trender, så våga lita på din egen smak och skapa ett personligt kök. Gå till botten med vad du själv verkligen gillar och släng bort alla magasin och alla vänners goda råd för ett ögonblick. Du överöses med bilder och trender så till slut kan man tappa bort sig själv! Fråga dig själv. Är jag på väg att välja material jag gillade för 5 år sedan? -Då är det mycket troligt att du gillar det om fem år också!

Vad är ert tips till nybyggen´s läsare när det gäller klimatsmarta val som kan vara värda att tänka på vid planeringen av ett nytt kök?

Idag finns många bra lösningar på marknaden för en organiserad källsortering. Detta är något som byggbolagen kommit långt med och som är vanligt förekommande i nyproducerade kök. Om det finns utrymme platsmässigt så sätt gärna sorteringen bredvid vaskskåpet. Det gör att du slipper flytta på dig varje gång någon annan ska in och slänga skräp.

Sedan är energisnåla vitvaror alltid en bra investering på lång sikt.

Ni som är experter och ser massor av nya kök, kan ni nämna några vanliga missar som man enkelt kan undvika?

Absolut! Vi tänker direkt på några snabba konkreta tips för att undvika vanliga missar.

  • Ta alltid hjälp av en kunnig person när du skall skapa ett nytt kök, det är en stor investering och ska användas och njutas av under lång tid.
  • Om ni har hörn i köket, kolla så att det inte är inritat hörnskåp med hyllor, som är helt obrukbart! Det finns många smidiga och bra lösningar för hörnen som ökar funktionaliteten och som inte är jättedyra.
  • Undvik träskivor i anslutning till vatten.
  • Dra inte ner på funktionen och kvalitén på köket för att få pengar över till en bänkskiva i sten. Det ångrar man många gånger när man sedan ska använda sitt kök dagligen.
  • Till sist, glöm inte helheten! Brytare, blandare, golv och bänkskiva med mera skall fungera ihop. Tänk inte rum för rum, utan se större perspektiv gällande material och färger.

Avslutningsvis vill vi gärna höra hur ert drömkök ser ut just nu?!

  • Mycket arbetsyta, kan man ens få för mycket arbetsyta!?
  • Möjlighet till socialt umgänge, fler i köket skall kunna arbeta samtidigt och gärna sittplatser.
  • Gott om förvaring, gärna nått liknande den gamla tidens skafferi, i modern tappning med t ex skjutdörr.
  • Om yta finns så gärna ett diskrum, det är det senaste i nyproducerade villakök. Vem vill inte snabbt bli av med disken när man har gäster?
  • Fläkten installerad i taket eller i hällen för att få undan den ur blickfånget. Fläkten är en tydlig trendstämpel och kan dra ner köket redan efter ett par år när trenden förändrats.

Gör det mesta av era köksplaner, det är inte så ofta man planerar och bygger ett nytt kök. Använd tid och pengar klokt, lycka till med era köksdrömmar!

 

Redaktionen på nybyggen.se