Ny standard för lamputtag 2019

2019-01-06

Den första april 2019 införs en ny standard för uttag för taklampor och stickproppar. Rent utseendemässigt är de nya uttagen både mer stilrena och mer diskreta. Den nya standarden kommer dock som en nyhet för många och vi på nybyggen.se har därför tagit oss en titt på vad den egentligen innebär vilket kan vara av särskilt intresse för dig som bygger nytt hus eller nyligen köpt en nyproducerad bostadsrätt.

 

Du som bygger nytt hus bör välja de nya DCL-uttagen. Detta är den nya gemensamma EU standarden som kommer gälla framöver för stickproppar och taklampor. Även om man inte behöver byta ut alla uttag med den gamla standarden är det definitivt en en ekonomiskt god idé att välja att installera de nya redan från början om du håller på att bygga nytt hus i skrivande stund. Och har du köpt en nyproducerad lägenhet bör du tänka på att det kan det bli knepigt att ta med de gamla taklamporna till den nya bostaden utan att först byta till DCL anslutning.

 

Vad är DCL?

Vi har hittills varit vana vid att eluttagen för lampor ser lite olika ut runt om i Europa men nu införs alltså en ny enhetlig standard. Den nya standarden kommer underlätta framöver då tillverkningen av lampor och armaturer. De nya kontaktdonen kallas för DCL-don och står för “Devices for Conection of Luminaires”. Dessa don avser jordade kontakter och från och med 1 april 2019 gäller de här. Det betyder att alla nya installationer där det finns jordade anläggningar ska installeras med de nya DCL-uttagen redan från början.

 

Vad händer efter 1 april?

Detta kommer kanske som en nyhet för många av oss men faktum är att utfasningsperioden av de gamla donen har pågått relativt länge, faktiskt sedan 2009. Men få har bytt ut befintliga uttag mot den nya standarden vilket gjort att genomslagskraften för de nya reglerna inte blivit stor. Från och med 1 april 2019 ska dock produkterna som säljs uppfylla kraven enligt den nya standarden och all nyinstallation ske med DCL. De anslutningar till lampor som redan finns i butiker när de nya reglerna träder i kraft får dock fortsätta att säljas tills de tar slut. Därefter får endast produkter enligt den nya standarden att säljas.

 

Vad gäller för de gamla lamputtagen?

De befintliga gamla lamputtagen som redan är installerade i väggar och tak behöver inte bytas ut till DCL. Idag har de flesta runt om i Sverige, trots en lång utfasningsperiod, den gamla anslutningen. Därför gör Svensk Elstandard just nu en revision av den tidigare svenska standarden för att den inte ska hamna i konflikt med den nya DCL kopplingen. I förslaget som är på remiss, ligger att de gamla ojordade uttagen och stickpropparna ska få finnas kvar. Men köper du en ny taklampa kan problem uppstå är sannolikheten stor att den har den nya stickproppen DCL.

 

Viktigt att tänka på vid installation av lampanslutningsdon

Instruktionen från Elsäkerhetsverket sammanfattas i tre punkter:

  • DCL-uttag får aldrig installeras utan jord.

  • Nyinstallationer av uttag för taklampor ska göras med de nya DCL-donen

  • Om ett äldre uttag av den ojordade modellen går sönder får den bytas ut till ett motsvarande uttag så länge produkten finns kvar på marknaden.