Bygga-pool-guide

2019-03-17

Har du byggt ditt drömhus och går nu i pooltankar efter den senaste sommarens hetta? En inbjudande och svalkande dröm i trädgården? En pool kan bli ett ordentligt lyft och det är en investering för många år framöver. Det är mycket att tänka på inför ett poolbygge och vi på nybyggen.se har tagit oss en titt på vilka olika typer av pooler det finns, vad man ska tänka på och även sammanställt en del tips till dig som står inför att sätta igång ett poolbygge. Ta en titt på nybyggens bygga-pool-guide!

 

Poolens storlek och placeringen i trädgården

Börja med att bestämma dig för var i trädgården du vill anlägga poolen och vilken storlek, form och djup du vill ha. En rektangulär pool med måtten 4 x 8 meter är den vanligaste poolen i Sverige idag men det finns mycket andra alternativ att välja mellan. Om du väljer en en rund eller oregelbunden form så tänk dock på hur du vill göra med täckning av poolen då många pooltak är anpassade efter mer raka former. Standarddjupet för en pool i Sverige är 1,5 meter vilket gör att du behöver gräva ca 1,8 meter.

En annan sak som är lätt att glömma är att själva området runt poolen också tar mycket plats så när du funderar över vilken form och storlek så bestäm dig också för hur du vill ha ytorna runt och i anslutning till din pool.

Solläget är det första man brukar ta hänsyn till när placeringen i trädgården ska avgöras. En annan bra sak att tänka på är att inte placera poolen i närheten av stora träd som kommer släppa löv och kräva mer arbete med att hålla poolen ren och fräsch.

En pooltrappa är något som är både uppskattat och populärt vilket gjort det till ett vanligt tillval. Väljer du enbart poolstege är det lätt att ångra sig i efterhand. Ett annat tips är att ta i lite när det kommer till storlek. En pool får inte kännas trång! Sedan är det viktigt att altanen, poolen och poolområdet harmoniserar och att ytorna inte är för små.

 

Olika typer av pooler

När man bestämmer sig för pooltyp så är det oftast en ekonomisk fråga som styr valet av pool. Självklart handlar det också mycket om vilken typ av utseende man vill ha på poolen. I övrigt så behöver man ta hänsyn till markförhållanden och bygglovsregler.

Det vanligaste är en markpool som är nedgrävd men det finns även idag ett brett utbud av pooler som anlägger ovan jord liksom pooler som är halvt nedgrävda. Kosmetiskt sätt brukar de flesta uppskatta en nedgrävd pool. En sådan pool är inte bara vacker att titta på när man inte njuter av svalkande bad utan också en pool som är lättare att täcka. För att anlägga en markpool krävs förstås grävning och dränering vilket gör att detta alternativ blir avsevärt dyrare än att anlägga en pool som inte kräver nedgrävning.

Poolen behöver en grund att stå på vilket ofta består av en gjuten betongplatta. En del väljer att bygga en helgjuten pool som kaklas vilket blir ett dyrare alternativ. Men det vanligaste idag är att man väljer en enklare poolkonstruktion kompletterat med liner. En liner är en tät plastduk som blir poolens golv och väggar och utbudet av färgnyanser, kakel- och mosaikmönster är oerhört stort.

Ett annat alternativ är att välja en glasfiberpool som är en färdig poolkonstruktion med ett ytskikt som sänks ner i marken. Denna typ av pool är vanlig utomlands men är också en pool vi börjat lite mer av de senaste åren även här i Sverige. Anledningen att denna pool är vanligare utomlands är att man i sydeuropa inte har tjäle i marken vintertid vilket gör det betydligt lättare att använda sig av en glasfiberpool. Väljer man detta alternativ i Sverige gäller det att vara mycket noga med att välja en pool anpassad för vårt klimat och som håller en hög kvalitet.

 

Vad kostar poolen?

Ta kontakt med någon av de stora poolåterförsäljarna på marknaden. De flesta återförsäljare erbjuder hembesök vilket är mycket värdefullt. Därefter får man en detaljerad offert på vad poolen kommer kosta. Budgeten för poolen ska förutom pool och reningsverk och omfatta grävning, montering, rörmokare, elektriker, belysning, täckning/tak, pooltillbehör samt markarbeten och material runt poolen.

En pool kan kosta från 50 000 kr och uppåt över en miljon. Vad kostnaden landar på beror först och främst på vilken typ av stomme och vilken storlek man väljer samt vilken omfattning av markarbeten som behövs. Här det förutsättningarna som styr och behövs det sprängas så sticker kostnaderna snabbt iväg.

Ett komplett poolpaket med standardutförande, exklusive markarbeten, kostar ca 200 000 kr hos de större poolåterförsäljarna. Räkna sedan med att själva markarbetet, poolmonteringen och elektriken kommer kosta runt 300 000 kr till. Många väljer därför idag att  göra en stor del av grävningen och monteringen själva för att hålla kostnaden nere.

 

Poolbygget

Kolla med din kommun om det behövs marklov och bygglov. När detta är beviljat kan själva byggprocessen sätta igång och har du valt en nedsänkt markpool är det dags att påbörja grävningen och förberedelserna för poolbygget. Har du valt en markpool med liner så ska först gropen grävas och eventuellt dräneras. Tänk på att gropen behöver vara större än själva stommen. Därefter ska grunden ska gjutas, förslagsvis i betong, innan stommen monteras och det är dags att noggrant placera ut linern. Utrymmet mellan marken och stommen fylls sedan på samtidigt som poolen fylls på med vatten. Detta moment är viktigt för att inte konstruktionen ska skadas då denna är i ett behov av ett mottryck.

Idag levereras de flesta poolpaket som säljs med en stomme, en liner och ett poolreningsverk. Gropen och grunden väljer man om man vill gräva själv för ett mer kostnadseffektivt alternativ eller om man vill leja bort till en markentreprenör. Stommen och linen kan du montera själv om du är händig och har tid, vilket många väljer att göra idag, annars går det såklart fint att leja bort även detta arbete.

 

Reningsverk och rengöring

Ett poolreningsverk renar vattnet i poolen och består idag oftast av ett sandfilter och en pump. Större partiklar fastnar i filtret medan mindre partiklar behöver renas på kemisk väg med klor. Idag finns smidiga helautomatiserade lösningar som kan installeras för att dosera ut rätt mängd klor per automatik i poolen.  Utöver detta kan du regelbundet använda dig av en rengöringsrobot som dammsuger poolens botten från skräp och löv. Regelbunden rengöring är a och o för att du ska kunna ha fräsch pool att njuta i.

 

PH-värde

Det är viktigt att poolen håller rätt PH-värde då kloret inte har samma effekt om PH-värdet ligger för högt. Och åt andra hållet så kan ett för lågt PH-värde skada våra slemhinnor. Kolla med din poolleverantör vilket PH-värde du ska sträva efter. För att sänka PH-värdet tillsätter man ett surt medel och för att höja värdet tillsätter man ett basiskt medel.

 

Uppvärmning

Det vanligaste är att man väljer ett uppvärmningssystem till poolen men det är inget tvång då poolen kan fungera ändå. En pool kan värmas upp med hjälp av en värmepump, solfångare, elvärmare eller värmeväxlare och det absolut vanligaste är att man väljer att installera en värmepump.

 

Poolsäkerhet

Enligt lag är man som poolägare skyldig att skydda poolen så barn eller djur inte kan falla ned i poolen och skada sig eller drunkna. Ett sådant poolskydd kan vara att staket runt poolen eller ett pooltak som klarar av ett barns vikt. De vanliga enklare poolöverdragen är främst till för att minimera nedskräpningen av poolen eller att bibehålla vattnets värme och uppfyller oftast inte poolsäkerhetsreglerna.  

 

Enklare poolägande

Saker som gör poolägandet lite enklare är oftast värt att satsa lite extra pengar på. Till exempel finns det som vi redan nämnt ovan städrobotar som hjälper till att hålla rent. Ett annat exempel kan vara att investera i sk UV-rengöring. Detta innebär att poolens vatten renas med hjälp av ett UT-ljus. Ett skjutbart pooltak är också en bra investering som underlättar poolägandet. Vattnet hålls varmt, nedskräpningen begränsas och poolsäkerheten ökar.