Vilket larm ska man välja?

2019-02-23

Alla vill självklart göra vad man kan för att motverka inbrott och idag är det relativt vanligt med att ha ett larm installerat om man bor i hus. Ett larm är naturligtvis ingen garanti mot inbrott men fungerar helt klart avskräckande och skapar därmed också en viss trygghet. För dig som nyligen byggt ett nytt hus eller håller på och planerar för husbyggnation är det kanske snart tid att bestämma sig för vilket larm du ska välja. Utbudet är idag mycket stort och att jämföra mellan olika larmpaket och dess innehåll kan tyckas som en riktig djungel. Nybyggen.se har därför tittat lite närmare på fyra smarta larm på marknaden och för att ge er en snabb överblick som kanske kan underlätta dina val. Håll till godo!

Smarta larm

Idag har larmtjänsterna utökats och flera lösningar går att koppla ihop med ett smart lås eller olika sensorer som kan varna vid andra typer av händelser än bara inbrott. Exempelvis kan lösningen indikera brandrök liksom ökad fukt eller läckage och varna dig om att det brinner eller om en vattenläcka uppstått. De flesta moderna hemlarm på marknaden idag är uppkopplade och kan kopplas till och kommunicera med din iPhone/Android.

 

Vad kostar ett larm över tid?

Detta är en svår fråga att besvara då det är många olika saker som ligger till grund för vad kostnaden blir. De stora aktörerna på marknaden har alla baspaket som alla kan uppdateras och utökas efter önskemål och behov. Kostnaden för ett larmsystem kan vara omfattande beroende på hur “smart” lösning och vilka tillägg du vill ha. Vad larmet kommer kosta dig i längden beror på installationskostnaderna samt om du köpt själva anläggningen eller hyr den via ett abonnemang månadsvis. Oftast behöver larmet uppdateras undergång allteftersom tekniken utvecklas vilket naturligtvis också påverkar kostnaden så det är inte helt enkelt att beräkna den faktiska kostnaden över tid. Har man någon gång i livet drabbats av ett inbrott och kanske blivit av med saker med stort affektionsvärde som är svåra att ersätta, är känslan oftast dock att man gärna betalar kostnaderna för ett larm om detta kan minska risken av att drabbas på nytt.

 

SECTOR ALARM

Sector Alarm är en av de största aktörerna på marknaden och erbjuder ett startpaket som inkluderar en bra grund. I detta kit ingår installation av den centrala enheter, en manöverpanel, en kameradetektor, en rökdetektor, en magnetkontakt, en larmbricka samt dekaler att fästas på fönster och dörrar. Oftast räcker dock inte startpaketet för att anpassa larmet efter bostaden utan det vanliga är att det behövs en komplettering för att uppnå det resultat som önskas. I en villa har du oftast flera utgångar/dörrar vilket gör att fler magneter krävs Med Sector Alarm så hyr du larmet och deras startpaket kostar från ca 1 500 kr i engångskostnad och sedan betalar man en löpande månadskostnad som börjar på ca 400 kr. Men då varje tillval kostar extra i form av en engångskostnad eller i form av löpande månadskostnad blir kostnaden oftast lite högre än vad som anges i startpaketet.

På- och avlarmning sker via appen eller via manöverpanelen och det går bra att själv välja vilken omfattning av larmet du vill använda. Du kan koppla på det yttre sk skalskyddet och då går larmet endast om någon av dörrarna öppnas vilket kan vara bra att koppla på nattetid när man befinner sig hemma. När du lämnar bostaden så larmar du istället på allt och då aktiveras även övriga detektorer som känner av om någon tagit sig in och rör sig inomhus. Sector Alarm har en låsmodul som heter Easy Lock som man kan köpa till om man vill integrera sitt lås på ytterdörren med larmsystemet. På detta sätt kan du enkelt låsa eller låsa upp bostaden från appen.  

När larmet löst ut skickas väktare ut direkt för att kontrollera bostaden. Sector Alarm är stand by dygnet runt och det ingår fria utryckningar i priset. Om du har valt att installera kameror så går larmcentralen in och tittar hur det ser ut i bostaden om larmet löst ut vilket kan vara väldigt bra om det är en brand som pågår då larmcentralen direkt kan kontakta räddningstjänsten.

Till sist kan nämnas att larmet är enkelt att hantera, både via appen och manöverpanelen. Appen är inte lika omfattande som exempelvis den som Verisure har men den löser behoven och fungerar på ett enkelt sätt. På plussidan finns också att det inte krävs någon bindningstid utan det är endast tre månaders uppsägningstid för larmavtalet med Sector Alarm samt att det ingår en årlig service av larmanläggningen. På minussidan är främst att de tillval som oftast behöver göras vid installationen gör att den initiala kostnaden kan bli något dyr.

 

VERISURE

Verisure är den största aktören på den svenska marknaden för larm till bostaden och man erbjuder ett stort utbud av paket med olika nivåer. Installationen av larmet ingår liksom fria utryckningar. Det enklaste baspaketet kostar ca 4 000 kr och därefter ca 350 kr i löpande månadskostnad. Många tillägg kan göras för att anpassa larmet efter sina behov och önskemål. I baspaketet ingår larmenheten, en manöverpanel, två kameradetektorer, två rökdetektorer, två vibrationsdetektorer, en röstenhet samt en larmbricka. Med röstenheten kan Verisures operatörer smidigt kommunicera med den som eventuellt befinner sig i huset. Är du hemma kan du svara och tala om varför larmet löst ut, annars ringer Verisure till de telefonnummer du angivit.

Det finns väldigt många tillval och extra delar du kan köpa till Verisures larm. Exempel på detta kan vara en detektor som upptäcker möss, en detektor som upptäcker läckage eller, precis som Sector Alarm har, en låsmodul som kan integrera låset på ytterdörren med larmsystemet och appen. Appen är enkel att använda och ger dig otroligt mycket information om statusen. Skalskydd liksom att larma på fullt larm men med husdjursläge för hänsyn till hemmavarande djur är lätta att aktivera.

Helhetsmässigt så förstår vi varför Verisure är störst på larm i Sverige idag då det här systemet har allt. På plussidan hamnar alla tillval som är möjliga att göra, den smidiga och kompletta appen, fria utryckningar och service dygnet runt. Men smakar det så kostar det vilket är det enda vi kan se som kan hamna på minussidan.  

 

SVENSKA ALARM

Svenska Alarm är inte lika stora som Verisure och Sector Alarm men helt klart en aktör som kommer mer och mer. För dig som är prismedveten och vill begränsa kostnaden kan det här vara ett mycket bra alternativ under förutsättning att du ska ha larmet ett relativt bra tag. Med Svenska Alarm köper du loss larmanläggningen istället för att hyra den. Detta kan du göra via avbetalning om du inte vill betala hela summan direkt vid installationen. Svenska Alarms startpaket innehåller larmenhet samt en magnetkontakt, en rökdetektor, en kameradetektor samt en manöverpanel. Att köpa detta paket kostar ca 14 000 kr om du betalar allt direkt vid installationen.

En fördel med Svenska Alarm som gör systemet populärt är att det är lätt att förstå vad du betalar för och vilka delar som kostar vad vilket ger dig en bra överblick över vilka faktiska kostnader ditt larm innebär. Har du betalat alla delar du vill köpa för direkt vid installationen är månadskostnaden sedan endast 125 kr vilket ger dig Svenska Alarms väktartjänst.

En nackdel eller i alla fall något som är värt att ta i beaktning är att det blir något omständigare om du flyttar för då behöver du antingen sälja larmet till de nya köparna alternativt montera ned det och flytta med larmet till din nya bostad. En nedmontering och ny installation kostar ca 2 300 kr.  

Systemet är enkelt och okomplicerad. Du väljer själv om du vill koppla på skalskyddet eller hela larmet. På- och avlarmning görs via manöverpanelen alternativt via appen. Denna är inte lika omfattande som Sector Alarms och Verisures appar men den fyller sin funktion om man inte är ute efter något extra. Om larmet går, frågar appen dig om det är ett falskt alarm eller om det är skarpt läge och du får sedan själv välja om en väktare ska rycka it. Om du inte svarat inom fem minuter skickar Svenska Alarm ut en väktare oavsett och om det är ett skarpt läge kostar denna utryckning ingenting extra. Är det däremot ett falskt alarm som orsakats av dig själv kostar utryckningen 1 000 kr. 

För att summera är de stora fördelarna med Svenska Alarm enkelheten, priset och transparensen i prismodellen. På minussidan hamnar bristen på smarta hem-funktioner i appen och att det inte ingår någon larmcentral med personlig service.

 

SENSOR ALARM

Sensor Alarm är inte lika välkänt ännu på den svenska marknaden men intressant att titta lite närmare på då larmet bygger på avancerad lufttrycksteknik. Larmet har sensorer som känner av lufttrycket i byggnaden och som reagerar omedelbart om trycket förändras vilket sker om en förr, eller ett fönster, öppnas eller bryts upp. En stor fördel är att detta sköts från en enda enhet och ingen installation är nödvändig. Larmenheten behöver inte ens monteras utan kan placeras exempelvis på byrån i hallen. Enheten ansluts till ett eluttag och när enheten slås på kopplar den automatiskt upp sig mot Telias 2G-master på samma sätt som svenskt försvar och vår sjukvård gör idag. Ingen internetuppkoppling är nödvändig för att detta larm ska fungera.

Larmenheten reagerar på ljud som kommer i från en brandvarnare vilket gör detta larm även väl fungerande om bostaden skulle börja brinna när du inte är hemma. Det är dock viktigt att larmenheten placeras högst 7 meter ifrån en brandvarnare. En nackdel är här att om du bor i ett stort hus och brandlarmet startar i en helt annan del av villan är det inte säkert att larmenheten reagerar på detta ljud lika snabbt.

Larmet slås enkelt på och av med hjälp av en larmbricka som är förinstallerad när man får hem larmet. Vill man hellre använda appen för att larma på eller av går detta också lika enkelt. Går larmet har du upp till 40 sekunder på dig att stänga av det med larmbrickan eller via appen. Larmet ljuder därefter i 105 db och uppringning sker och meddelande skickas till de ni valt i familjen. Då gör man ett val om ni vill skicka ut väktare (om detta tillval kopplats på) eller om 112 ska kontaktas. Det går även bra att välja att en granne ska kontaktas. Vid larmutlösning kan ni också meddela ett ev falsklarm om detta uppstått. Görs inget val av dig inom två minuter larmas väktare (om du har väktartjänst) samt ditt nätverk av grannar. Sker väktarutryckning och det visar sig att larmet inte utlöst pga inbrott eller brand debiteras ca 1400 kr.

Ett villalarm kostar 199 kr per månad som standardutförande och vill man koppla på väktartjänst med fria utryckningar kostar detta ytterligare 20 kr per månad. Det tillkommer inga installations eller uppstartskostnader. I priset ingår fyra larmbrickor och larmdekaler till dörrar och fönster.

Fördelen är helt klart enkelheten med Sensor Alarms enhet där ingen installation krävs. På plussidan är också prisbilden. På minussidan är att det inte finns möjligheter att koppla ihop larmenheten med andra smarta sensorer och detektorer som exempelvis kan upptäcka läckage och rök liksom övervakningskameror.