Mysfaktor på ett nytt sätt med skortsensfri spis - Ett hett alternativ till kamin eller öppen spis

2019-02-17

Längtar du efter att kunna mysa framför brasan nu under vintern? Har du köpt en bostadsrätt där det inte finns möjlighet att installera kamin eller öppen spis? Inga problem! Idag finns otroligt många bra alternativ med dekorativa spisar och kaminer som eldas med gasol, bioetanol (som alkoholgelé) eller drivs med el. Njut av mysig stämning utan att behöva fundera på varken rök, skorsten, sot eller aska!

 

Skapa mysfaktor!

Idag finns skorstensfria sprisar i mängder av utföranden och med snygg modern design. De sprider både stämning och ljus och skapar en skön värme. Helt utan rök, sot och aska! Skortsensfria kaminer/spisar kan ställas var som helst i bostaden och oftast krävs ingen installation överhuvudtaget. Bioetanol är det vanligaste bränslet och fungerar till de flesta portabla spisarna på marknaden och bränslet är lätt att använda. Ytterligare en stor fördel är att bioetanol är biologiskt nedbrytbar och släpper ut mycket små mängder av vattenånga och koldioxid vilket innebär samma beståndsdelar som luften vi andas ut. Med bioetanol slipper man inte bara sot utan även partikelutsläpp som inte är helt nyttigt att andas in.

 

Även om bioetanol helt klart är det vanligaste alternativet så har Nybyggen-redaktionen tagit oss en titt på utbudet av olika bränslen och sammanställt några olika alternativ på marknaden värda att ta en titt på. Vi hoppas att du snabbt ska kunna få en bra bild vilket alternativ som passar dig bäst!

 

Bioetanol

Bioetanol i form av alkoholgelé gör det möjligt att ha en levande brasa men utan rök och gnistor. Det är ett miljövänligt bränsle och kräver ingen extra speciell ventilation. Idag är spisarna ofta mycket stilrena och snygga i designen samt lättmonterade. Dessutom är det enkelt att  flytta runt den i hemmet om man skulle vilja möblera om.

Bioetanolen som används kan köpas på burk och går att få med eller utan sprakande ljud! För att få så verklighetstrogen känsla som möjligt kan man även köpa “vedträn” tillverkade i eldfast sten som kan placeras i anslutning till alkoholgelén. En del väljer också att använda doftpinnar med klassisk doft av brasa/ved som placeras intill elden.

Ett perfekt alternativ för dig som ska flytta till en nyproducerad bostad utan möjlighet att installera kamin!

 

Gasol

Gasoldrivna kaminer och spisar är också ett mycket bra alternativ ur miljöperspektiv. Det bästa är om du talar med din arkitekt eller med återförsäljaren om hur du bäst anpassar och placerar lösningen i ditt hem. Du kanske vill bygga in brasan i en vägg eller bygga ut en vägg och integrera en brasa där.

En del gasoldrivna brasor kräver viss ventilation som kan behöva dras genom ytterväggen. Det kan röra sig om avgaskanaler som dras ut i sidled. Detta kräver såklart lite planering men det positiva är att det inte krävs någon skorsten för en gasolbrasa.

Utöver gasol, finns det idag på marknaden, även brasor som drivs av annan gas, såsom stadsgas och naturgas.

 

El

Elektriska brasor är inte bara fina stämningshöjare i bostaden utan förser också bostaden med effektiv värme. Du behöver en jordad kontakt och en standardsäkring på 10 ampere som minst. Det är vanligt att många elspisar har en dimmer så att du kan justera storleken på lågorna samt ett reglage så att du kan reglera värmetillförseln. Oftast följer det med en tyst fläkt som sprider ut värmen på ett bra sätt i bostaden.


 

 

 

Mer av Redaktionen på nybyggen.se