Skräddarsydda solskyddslösningar för nyproduktioner

2019-01-13

Som bostadsköpare av en nyproduktion är det mycket man behöver ta ställning till. Solskydd är kanske inte det första man tänker på men definitivt något som är mycket uppskattat när det är på plats. Idag har många nyproduktioner också stora fönsterpartier vilket kan kräva en del skräddarsydda lösningar. Nybyggen bokade ett möte med en specialist på området för att ta reda på mer om hur man kan tänka för att det ska bli så bra som möjligt. Vi fick många goda råd av Jessica på Thoréns som ni hittar här i vår senaste intervju!

 

Vad är solskydd? När man hör ordet tänker man direkt på markiser och persienner?

Solskydd innefattar så mycket mer! Framförallt så finns det många olika produkter med olika egenskaper, funktioner och material. Idag är textila solskydd betydligt vanligare än de traditionella aluminiumpersiennerna. Textila solskydd är så mycket snyggare men också mer praktiskt då de även reducerar både ljud och värme. Beroende på vilken produkt och vilka egenskaper man väljer silas ljuset snyggt genom väven vilket ger en mjukare känsla.

 

Ni levererar både invändiga och utvändiga lösningar för lägenheter och villor. Många av våra besökare står i färd med att köpa en nyproducerad bostad. I vilket skede brukar ni komma in i processen här?

Tidigt! Vi arbetar med flera byggherrar och arkitekter för att kunna hjälpa bostadsköpare med tillvalen så tidigt som möjligt i processen. I de fall när byggherren etablerar visningslägenheter ställer vi ut med olika lösningar anpassade för projekten. Ofta köper man en nyproduktion efter att endast ha sett en ritning och det kan vara svårt att föreställa sig hur den slutgiltiga bostaden kommer att se ut. Byggherren bjuder därför in till en sk stomvisning när projektet kommit en bit på väg. Då är stommarna resta och man får en känsla för hur bostaden kommer att se ut. Vid dessa tillfällen är vi på plats för att kunna erbjuda bostadsköparna lösningar på det funderingar som dyker upp kring solavskärmning och insynsskydd.  

 

Hur hjälper ni bostadsköparen på bästa sätt till en skräddarsydd lösning?

Under tillvalsprocessen möter Jessica många bostadsköpare som efterfrågar expertis om vad som passar och uppfyller de önskemål man har. Frågorna brukar vara många och bostadsköparna upplever ofta att det är svårt att planera långt i förväg innan inflyttning. Det kan handla om att diskutera för- och nackdelar med de olika valmöjligheterna, att välja mellan funktioner, material, design och nyanser. Med lite guidning blir allt betydligt enklare.  

Thoréns tar även fram färdiga koncept och förslag anpassade till det specifika bostadsprojektet. En till två timmar försvinner lätt i bobutiken. Under det personliga mötet är det många saker att ta ställning till. Linne eller polyester? Är gardinerna till ett sovrum eller ett vardagsrum? Hur ska rummet möbleras i övrigt? Vilken känsla vill man skapa? Ombonat eller minimalistiskt? Osv.

Eftersom Thoréns arbetar direkt med byggherrar och arkitekter har Jessica ofta varit på plats i bostaden innan köparen själv varit det. Detta skapar en stor förståelse för vad man kommer behöva och Jessica har sedan koll på allt ifrån planlösning, ritningar, väderstreck, hur fönstren är placerade etc. Ibland händer det att en del överraskningar dyker upp. Exempelvis kan en ventilationstrumma dyka upp där man tidigare tänkt att det skall hänga en gardin. Utanpåliggande rör och ledningar kan också dyka upp och då är Thoréns vana vid att snabbt hitta en alternativ lösning, ta nya mått och säkerställa att köparen får det resultat de förväntar sig. Av dessa skäl åker därför Jessica alltid ut och kollar att allt stämmer enligt planritning innan den slutgiltiga beställningen läggs.

När man sedan gjort sina val tar det några veckor innan leverans sker och vill man så går det att få montering av lösningarna redan samma dag som tillträdet till den nya bostaden. Smidigt, skräddarsytt och till stor hjälp för många.

 

Vad är det viktigaste att tänka på då man ska välja solskydd i en nybyggd bostad?

Man ska välja det som passar ens egen smak bäst och absolut inte försöka gå på vad man tror att man ”bör” ha. Planerar man exempelvis att inreda ett delat gäst- och arbetsrum så är det ofta ingen bra idé att skaffa solskydd eller gardiner med mörkläggningsfunktion för ett sovrum som kanske bara kommer att användas några enstaka gånger per år. Här är det viktigare att skapa ett skönt och behagligt ljus anpassat för det som rummet skall användas till mest!

Jessica tipsar vidare om att man bör tänka till kring vad man gör i sitt hem. Solskyddet man väljer ska passa min vardag och inte väljas utifrån någon standard eller utifrån vad man tror att andra hade valt. Solskydden ska också passa planlösningen, fungera utifrån hur solen rör sig samt passa tillsammans med resten av inredningen och stilen i hemmet.

 

Några andra tips till nybyggens besökare? Vad ska man prioritera med en begränsad budget?

Om du vill ha gardinlängder så är Jessicas rekommendation att prioritera att hitta en gardinlängd som även fungerar som solavskärmning. Alternativt tvärtom, att välja ett solskydd som fyller funktionen man vill åt men som passar in snyggt i din inredning. Så för att hålla igen på kostnaderna behöver man absolut inte välja dubbelt upp! Även om det förstås är ursnyggt med matchande plisségardiner till sina hängande gardinlängder.

 

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

Man kan väl inte välja vitt? Blir det verkligen mörkt då? Svaret är ja! Gardiner, rullgardiner, eller andra mörkläggande produkter går alla att få i vitt om så önskas och ja, det blir verkligen mörkt!

 

Vilka trender ser ni inom solskydd framåt? Design, färger, material osv?

Nya solskyddskollektioner släpps ungefär var tredje år och då ser vi nya material och en del ny design. Ett spännande designsamarbete som Thoréns leverantör har tagit fram under 2018 är en kollektion med mönsterdesignern Emma von Brömssen. Här har man vågat ta ut svängarna lite mer och arbetat med flera härliga mönster och kulörer!

 

När det gäller gardinlängder har vi sedan en tid tillbaka sett mycket av att de monteras från tak till golv! Idag är det mycket ovanligt med montering på traditionellt sätt, dvs. direkt ovanför ett fönster. Vi ser också mycket av maffiga tyngre textilier gärna i kombination med flera längder i tunnare material.

Jessica tycker att det ofta är en generationsfråga. Yngre bostadsköpare vill spänna bågen mer, och vågar ta ut svängarna och följa nya trender! Man är inte rädd för att plocka upp en färg från soffan, kuddar, mattor etc. Det får gärna vara lite pampigt! Helst som på hotell. Äldre generationer är betydligt mer praktiska i sina val och satsar ofta på neutrala och relativt osynliga färg- och materialval. Gärna vita gardinlängder på vita väggar.

För att generalisera så är det antingen maffigt och tungt eller minimalistiskt! Det senare alternativet innebär ofta tunna linnegardiner. I norden är vi generellt försiktiga med trender när det kommer till våra solskydd och gardinuppsättningar. Det är mycket vitt och olika nyanser av grått. Längre ner i Sydeuropa är trenderna annorlunda, där väljer man gärna ett solskydd i någon stark färg och med ett iögonfallande mönster. Men här håller vi oss till den skandinaviska stilen som präglar en stor del av våra hem!
 

 

Fakta om Thorens:

Thoréns är ett familjeföretag som Jessicas pappa startade för över 20 år sedan. Företaget har utvecklats till att i första hand arbeta med projekt och vänder sig både till privatpersoner och offentliga miljöer. Jessica hade idéer om att skapa en bobutik där man erbjuder specifika bostadsprojekt de allra bästa, skräddarsydda lösningarna till deras nya bostad och för 2 år sedan etablerades en ny del av företaget – Thoréns Interiör. Idag är deras tjänster och produkter med i tillvalsprocessen för flertalet nybyggnadsprojekt i Göteborg. Utställningen finner ni på Showrooms By Makajo på Barlastgatan 2.