Hur smart vill du att ditt hem ska vara?

2019-01-27

Tekniken som möjliggör smartare hem har blivit en allt mer vanligare del av våra liv och våra hem är idag mer eller mindre smarta. Det finns många sätt att förenkla vår vardag och faktiskt även spara en hel del energiförbrukning.

Nivån på enkelhet bestämmer du, vill du kunna fjärrstyra när lamporna tänds och släcks eller vill du ha en mer avancerad lösning som är anpassad till familjemedlemmarnas rutiner? Du bestämmer själv hur smart ditt hem ska vara för att passa de behov som just du och din familj har.

Idag finns det ett mycket stort utbud av smarta-hem-lösningningar. Nybyggen.se presenterar här en översikt över vilka nivåer av smarta hem som finns att tillgå liksom några av de vanligaste systemen som finns på marknaden idag. Håll till godo!

 

Exempel på några förenklingar du kan göra i ett smart hem:

  • Styra belysningen i olika delar av hemmet. Det kan vara förinställt vid en viss tidpunkt, när ljuset utomhus ändras eller när någon specifik händelse inträffar.

  • Starta någon utrustning/apparat vid en viss tidpunkt eller när någon specifik händelse inträffar.

  • Starta bilens motorvärmare vid en viss tidpunkt eller en viss temperatur.

  • Reglera värmen inomhus i bostaden eller sommarhuset så att temperaturen är rätt vid en viss tidpunkt eller om utomhustemperaturen ändras.

  • Stänga av vattnet om fukt eller läckage indikerats.

  • Mäta och spara energiförbrukning.

  • Övervaka händelser i bostaden via kameror samt detektorer som känner av när dörrar öppnas.

  • Få en avisering eller larm i mobilen om något inträffat.

 

Olika nivåer av smarta hem

Fjärrstyrt - Den enklaste nivån av ett smart hem är en bostad som är fjärrstyrd. Tekniken som krävs för detta är relativt enkel. Exempelvis kan du med hjälp av en fjärrkontroll tända och släcka lampor samt reglera värmen inomhus. En fjärrkontroll behöver ingen elinstallation vilket gör det hela mycket enkelt. Vill du t ex med ett enkelt klick släcka samtlig belysning när du lämnar bostaden kan man montera en strömbrytande fjärrkontroll i hallen som är lättillgänglig när man är på väg ut. Eller kanske vill du styra belysningen i hela bostaden från något av rummen, såsom sovrummet eller vardagsrummet? Med en fjärrkontroll är det bara ett knapptryck bort!

Uppkopplat - Vill du ta hemmet till nästa nivå så behöver det vara uppkopplat. Då kopplar du ihop fjärrkontroller så att du kan styra hela hemmet från din mobil. Kopplingen görs via en sk controller som kopplas samman med din router. Allt kan sedan styras från en webbläsare eller från en app i din mobil vilket skapar en oerhörd flexibilitet. Det är nu möjligt att styra hemmet från solstolen på semesterresan eller från jobbet. Ett uppkopplat hem med en controller gör det också enkelt att ha koll på bostaden när ingen är hemma. Det går att koppla magnetkontakter till dörrar som gör att du på distans kan se och få meddelande om när någon kommit hem eller lämnat bostaden. Magnetkontakter är enkla att installera och drivs på batteri så ingen elinstallation är nödvändig.

Automatiserat - Ytterligare ett steg till innebär att hemmet är automatiserat. Det är en bostad som är som ett uppkopplat hem men där du istället för att främst använda fjärrkontrollen till att styra funktionerna så har du schemalagt större delen av de händelser du vill styra. Du matar in vad som ska göras och vid vilken tidpunkt i den sk controllern så säkerställer den att allt utförs enligt dina önskemål. Kanske ska belysningen inne och ute tändas och släckas enligt ett visst mönster, eller kanske ska bilens motorvärmare startas varje morgon vid en viss tid så att bilen är uppvärmd när du ska åka till jobbet. Idag är det enkelt att koppla en trådlös termometer till controllern för att automatisera reglering av inomhustemperaturen om det blir för varmt eller kallt.

Integrerat - Till sist, den mest avancerade och omfattande nivån av smarta hem är det helintegrerade hemmet. Här kan man skapa scener eller sekvenser i förväg som gör att controllern förstår vad som ska göras. En scen är ett villkorsstyrt händelseförlopp. Exempelvis kan rörelsedetektorer installeras och om någon passerar tänds vissa lampor enligt ett i förväg valt schema. Det går att styra så att controllern aktiverar hemlarmet när alla i familjen lämnat bostaden på morgonen. Vidare så kan en hel del apparater i hemmet styras via röstkommandon. En del avancerade smarta hem system är lätta att integrera med övervakningskameror vilket gör att vi ser att en en del smarta hem lösningar ersatt traditionella inbrottslarm.

 

Vilken plattform ska jag välja?

Det finns en rad olika plattformar på marknaden idag som alla möjliggör ett smart hem. Det är plattformen som kopplar samman olika enheter med varandra och gör att de kan kommunicera med varandra. Plattformen avgör också med vilka appar hemmet kan styras med från distans. Plattformarna kan vara mer eller mindre avancerade och nedan följer en kort beskrivning av varje plattform och vilka fördelar som kan finnas.

Animus - Animus är en relativt ny plattform på marknaden och som är enkel att komma igång med. Den går att styra antingen via en app för iPhone eller Android alternativt via webben. gränssnitt. Det går att skapa scener och händelser och plattformen Animus stödjer även IP-kameror om man vill använda övervakningsfunktioner. Controllern heter Animus Heart och är mycket kraftfull och fungerar med många tillbehör samt stödjer Z-wave, Bluetooth LE, wifi och 433 MHz.

Apple Homekit - Har du en iPhone så finns appen som behövs för att styra hemmet via plattformen Apple Homekit redan förinstallerad på din telefon. För detta system behövs ingen controller då komponenterna i Homekit kommunicerar med mobilen via wifi eller Bluetooth. Fördelen med Apple Homekit är enkelheten. Vill du skapa förinställda scener eller sekvenser krävs det dock att du har en Apple TV eller en IPad.  

Athom Homey - Athom Homey är plattformen som är både lättanvänd och kraftfull. Precis som Animus och Apple Homekit är den är enkel att komma igång med och använda. Den stödjer många scener och händelser, den har stöd för de flesta smarta-hem produkterna och den kan även integreras med andra tillbehör, såsom t ex Sonos-högtalare. Detta gör Athom Homey till den mest kompletta controllern på marknaden. Den stödjer alla de vanliga kommunikationssätten samt likaså 868 MHz, IR och NFC.  

Fibaro Home Center - En mer avancerad plattform är Fibaro Home Center. Plattformen styrs av en ­Fibaro Home Center-controller som enbart stödjer  Z-wave-komponenter. Fördelen är dock att den kan hantera mycket avancerade scener på ett otroligt enkelt sätt. Detta smarta hem system styrs en app för iPhone eller Android alternativt via webben. För att förenkla ytterligare har Fibaro konstruerat ett färdigt och komplett startkit som innehåller allt du behöver. I detta paket finns även rörelsedetektor, magnetkontakt, läckagedetektor och brandvarnare. Vill man skapa sitt eget inbrottslarm istället för att använda något av larmen på marknaden är Fibaro det perfekta systemet då det även har stöd för övervakningskameror.

Telldus Live - En mycket användarvänlig och enkel plattform är Telldus Live vilket gjort systemet till ett av de mest populära på marknaden. Det är enkelt att schemalägga händelser och det finns stöd för att skapa scener. Systemet kräver en controller från Tellstick samt en fjärrströmbrytare. Sedan kan systemet kompletteras med detektorer och sensorer och Telldus har, precis som Fibaro, tagit fram ett komplett startkit som inkluderar allt som behövs för att komma igång.

Vera - Vera är ytterligare en populär plattform som är mer avancerad än Telldus. Vera stödjer fler scener och även fler kommunikationssätt än vad som är möjligt med Tellstick-controllerna. Vera-controllerna stödjer Z-wave, Zigbee, Bluetooth LE, wifi och kan också kopplas ihop med IP-kameror. Det finns också en mer avancerad controller, den sk Vera Secure, som har en inbyggd siren, ett stöd för Sim-kort och ett inbyggt backup-batteri vilket gör systemet mycket lämpligt som inbrottslarm samt att uppkopplingen fungerar även om strömmen skulle gå.

 

Hur kommunicerar enheterna med varandra?

433 MHz - Vanlig frekvens med relativt lång räckvidd. Frekvensen används för många enklare enheter. Enkelriktad kommunikation för att styra komponenter med eller utan controller.

868 MHz - Inte lika vanlig som 433 MHz. Portöppnare använder ofta denna frekvens. Enkelriktad kommunikation för att styra komponenter med eller utan controller.

Z-wave - Ett protokoll som används hos olika smarta hem lösningar. Fördelen är att kommunikationen är dubbelriktad. Detta gör att användaren inte bara kan skicka en signal utan också ser att signalen mottagits hos enheten. Räckvidden kan bli längre än med 433 MHz. Komponenterna styrs av en controller. På marknaden finns idag också Z-wave Plus som är en strömsnålare uppdatering med ännu bättre räckvidd.

Bluetooth LE - Kallas också för Bluetooth Smart. Kommunikationen är både dubbelriktad och krypterad, samt det krävs ingen controller.

Wifi - Precis som med Blutetooth LE är kommunikationen dubbelriktad och krypterad. Kräver ingen controller.

Zigbee - Dubbelriktad kommunikation som är mycket strömsnål. Det vanligaste är att komponenterna oftast alltid styrs av en controller. Räckvidden kan utökas till att bli längre än med 433 MHz. Philips Hue använder Zigbee-protokollet precis som Ikea Trådfri gör.

IR - Vanligt hos fjärrkontroller till exempelvis TV-apparater.  En controller med IR kan därför styra en TV eller annan apparatur, och kan även ta emot signaler via IR (för att exempelvis starta en händelse).

 

Hur installerar jag ett system?

Installationen av en smarta hem lösning är ofta väldigt enkel. De flesta klarar själva av de moment som behöver göras, t ex skruva i en glödlampa, sätta i en stickpropp, färsta en brytare, byta en termostat eller sätta upp en sensor, magnet eller detektor. Vill man så kan man förstås ta hjälp, fråga i butiken där du köper ditt system så kan de tipsa dig om installationshjälp. Skapandet av scheman och åtgärder, vanliga från- och tillslag, och scener görs oftast i en app eller ett webbgränssnitt och här kan  svårighetsgraden variera något mellan de olika systemen men det är sällan särskilt komplext. Idag har enkelhet blivit något av en hygienfaktor på marknaden för dessa typer av system och lösningar.

Är det säkert?

Detta är en mycket relevant fråga då dagens teknik också kan göra oss väldigt sårbara. Du vill självklart inte att ditt smarta hem system ska hackas av inbrottstjuvar eller att någon annan ska kunna ta kontroll över ditt hem. Idag är det dessutom så att våra internetuppkopplade apparater kan utnyttjas av hackare och bedragare för att utföra riktade angrepp mot exempelvis en webbplats eller ett företag.

Väljer du ett enklare smarta hem system där 433 Mhz kommunikation används finns en säkerhetsrisk då detta system är helt öppet. Använder din granne samma kanal/frekvens skulle ni kunna råka styra över varandras apparater. Detta kan man dock lösa genom att komma överens om vilka kanaler respektive hushåll ska använda, men säkerhetsrisken kvarstår.

Det är mycket viktigt att man väljer ett säkert lösenord till sitt smarta hem system. Ett säkert lösnord ska vara långt och inte kunna kopplas ihop med dig samt inte användas till något annat system. Koppla heller aldrig in någon ny apparat till internet utan att först ändra det förinställda användarnamnet och lösenordet.

 

 

Vill du kunna lyssna på musik i hemmets alla rum?

Vill du kunna lyssna på musik i hemmets alla rum? Detta är möjligt i många smarta hem genom smidig teknik. Välj musik från mobilen och låt den strömma ut den till hemmets olika högtalare på ett synkroniserat så att du röra dig från rum till rum och uppleva att musiken är med dig överallt. Två namn att lägga på minnet är Linkplay och Chromecast. Dessa tekniker gör det möjligt att koppla ihop högtalare från olika tillverkare. Den sistnämnda är kompatibel med de flesta men det kan behövas en Chromecast audio-adapter (högtalaren måste bara ha en ledig analog ljudingång eller en digital Toslink-ingång för att det ska fungera).

Om hemmets TV apparater har varsin Apple TV eller Chromecast mottagare är det enkelt att se på TV i husets alla rum. Fördelen med Chromecast är att tekniken fungerar med både Android och iPhone. En smidig funktion som både Apple TV och Chromecast mottagare har är att de kan namnges exempelvis efter de olika  rummen de används i. På detta sätt blir det enkelt att välja vilken media som ska spelas upp i vilket av hemmets rum.