Så skapar du rätt belysning för din nya bostad

2018-12-02

Med rätt belysning på rätt plats kan göra stor skillnad för ett helt rum. Lampor är så mycket mer än bara en inredningsdetalj och hur rummets totala ljussättning utformas blir avgörande för hur rummet upplevs. Olika lampor har olika funktioner. Grunden är en god allmänbelysning såsom t ex taklampor och spotlights. Den belysning som används för att skapa en mysig och ombonad känsla kallas ofta för stämningsbelysning och kan bestå av exempelvis en mindre lampa på ett bord eller i ett fönster. Funktionsbelysning eller funktionell belysning är praktisk ljussättning som ger ett bra och skarpt ljus där det behövs, exempelvis ovanför badrumsspegeln eller arbetsbänken i köket. Nybyggen.se har här sammanställt en snabb översikt för att skapa några bra och handfasta tips när du ska inreda din nya bostad.

 

Skapa rätt stämning och harmoni inomhus med rätt belysning

En grundläggande regel är att försöka använda flera olika lampor då detta ger en fin stämning och ett mer ombonat och mysigt intryck. När man belyser olika delar av ett rum med olika typer av lampor skapas ett djup i rummet. Variera gärna med allt ifrån taklampa med mer övergripande ljus till golvlampor och fönsterlampor med mer riktat ljus.

Tänk på att anpassa belysningen efter dina behov. Du kan exempelvis skapa bra ljus bredvid soffan eller fåtöljen om du brukar sitta och läsa där. Placera inga starka ljuskällor bredvid tv:n utan försök istället att installera en ljuskälla med mjukare sken bakom själva tv:n om du vill ha en mer behagligare ljussättning. Fördelen med golv- och bordslampor är också självklart att de är så lätta att flytta runt.

I vissa delar av hemmet krävs extra bra belysning såsom t ex i köket. Här krävs också både en taklampa, en lampa över matplatsen, någon fönsterlampa samt en starkare ljuskälla ovanför arbetsytorna. I köket vill man ju både kunna ha riktigt bra ljus men även kunna dämpa belysningen vid tillfällen då det vankas mysiga middagar. Även i badrummet krävs det bra och funktionell belysning liksom i arbetsrummet och i hallen.

En del installerar spotlights i stora delar av hemmen vilket kan vara väldigt praktiskt men blir mest effektfullt om de kan dimmas samt om det i kombination även finns andra ljuskällor. Spotlights ovanför exempelvis en garderob eller ett skåp kan vara en bra lösning eller varför inte sätta en spotlight som belysning ovanför spegeln i hallen eller som tavelbelysning ovanför favorittavlan eller tavelväggen.

Har du högt i tak passar det ofta väldigt bra med sk uplights, dvs en ljuskälla som lyser uppåt och reflekteras i taket. Detta gör att ljuset sprids på ett fint sätt och att takhöjden kommer till sin rätt.

Med väggbelysning kan du skapa ett stämningsfullt och lugnt ljus som inte bländas. Många gånger är en väggbelysning monterad som en sk uplight men med en konstruktion som sprider ljuset brett.

Dimmerfunktion gör sig särskilt bra i ett sovrum där du vill kunna skapa ett harmoniskt och rofyllt ljus. I övrigt är det bra att tänka på hur man placerar sänglamporna så att de är lätta att nå men inte för nära för att bländas.

 

Belysning i trädgården för dig som köpt villa/radhus

Belysning i trädgården kan göra en enorm skillnad! Först och främst behövs en funktionell belysning som hjälper till att belysa exempelvis en uppfart, en entré eller längs med en gång. En fint upplyst entré ger ett mycket mer välkomnande intryck. Snygga armaturer längs med husfasaden kan också ge hela huset ett lyft. Välj noga, alltifrån typ av armatur, material, hur ljusspridningen ser ut när armaturen är tänd, till vilket slags färg du vill ha på ljuset (exempelvis kallt vitt ljus eller mer varmare gulvitt ljus).

Väljer du att placera ut någon eller några stolpar med belysning tänk noga igenom vilken höjd som passar in med omgivningen. Och ju högre stolpe desto mer sprids ljuset. Det är viktigt att stolpens höjd inte upplevs som för stor eller för liten i förhållande till huset.

Har du träd och buskar i trädgården blir det väldigt effektfullt att ljussätta dem på ett vackert sätt. Idag finns många smidiga lösningar för detta på marknaden. Prova dig gärna fram genom att at en ficklampa och placera ut den från olika håll och vinklar i trädgården för att se hur belysningen blir och hur skuggorna faller. När du testat dig fram och vet hur många ljuskällor du behöver och vad du vill belysa blir det betydligt lättare när du kommer till belysningsbutiken.

 

Sammanfattningsvis några handfasta tips i punktform:

  • Ljussätt i rätt ordning! Börja med att få ordning på den funktionella belysningen. Sedan fortsätter du med stämningsbelysningen för att skapa rätt känsla som du vill ha. Därefter sätter du upp den allmänna belysningen.
  • Spara inte på krutet i köket och badrummet! Skapa mycket bra funktionell ljussättning i köket och i badrummet.
  • Skapa en varierad belysning i matrum och vardagsrum med många olika ljuskällor! En taklampa med dimmer och flera olika ljuspunkter samt dekorativ stämningsbelysning för att skapa mysiga kvällar.
  • Glöm inte hallen! Här behövs ordentligt med ljus och en snygg belysning i hallen ger en mer välkomnande entré och intryck när man kliver in i hemmet.
  • En bra riktlinje är att försöka ha ca 5-9 ljuspunkter per rum! Ju större rum desto fler ljuskällor behövs.
  • Undvik för starka och skarpa kontraster mellan skenet och omgivningen för att slippa bli bländad.
  • Satsa på att skapa en smakfullt upplyst entré och trädgård om du bor i villa/radhus! 
  • Sist men inte minst, våga prova dig fram! Flytta runt ljuskällorna och testa vad som fungerar bra och vad du trivs bäst med!