Ordning och reda med rätt förvaring

2018-12-08

I många nyproducerade bostäder är ofta förvaringsutrymmet något begränsat och då gäller det att planera smart. Det finns många flexibla förvaringssystem att välja mellan på marknaden idag och man hittar dem i olika prisklasser. Oavsett vilket system du väljer så finns det några bra saker att tänka på när man utformar sin förvaringslösning. Vi på Nybyggen-redaktionen har här tagit fram en smidig steg-för-steg guide för dig som står inför att sätta igång det roliga arbetet med att skapa drömförvaringen och få en fantastisk ordning och reda!

 

1) Först och främst behöver du fundera kring vad du behöver förvara

Är det en “walk-in-closet” för kläder och skor? Hur mycket av kläderna behöver hängas och vad vill du kunna vika och förvara i hyllor och lådor. Har skorna klack eller inte? Vilken övrig förvaring av exempelvis accessoarer behövs? Eller är det istället en förvaringslösning för andra saker du är ute efter såsom exempelvis böcker, porslin, eller verktyg? Tänk till på om du vill ha lådor, skåp eller hyllor och fundera gärna över vilka saker du använder oftast och därmed vilka saker som bör placeras mest lättillgängligt. 

 

2) Mät upp ditt förvaringsutrymme

Mät höjden längs med ytan där förvaringslösningen ska placeras. Var noga och mät höjden på två eller tre ställen och notera eventuella höjdskillnader noggrant. Mät sedan bredden på förvaringsutrymmet på två ställen, både vid golvet och vid taket. Finns det ett djup att ta hänsyn till så mäter du detta också.

 

3) Planera och rita upp en skiss

Rita in måtten och skissa upp hur du skulle vilja utforma lösningen. Planerar du att skapa en garderob så tänk på att inte göra hyllplanen för djupa då det lätt blir oordning och kläder göms och glöms så småningom bort. Om utrymmet är tajt så välj gärna tätt placerade utdragbara lådor/backar så kommer du lätt åt dina kläder. Finns det möjlighet sen när du installerat förvaringslösningen så är ett bra tips att märka upp lådorna med etiketter så skapar du ännu mer ordning & reda.

Om du planerar att ha öppningsbara dörrar på din förvaringslösning välj gärna ett jämnt antal så att du kan öppna en större del av garderoben/förvaringen samtidigt. Planerar du istället för skjutdörrar välj gärna en förvaringslösning med tre dörrar och en trefasad skena så att du kan skjuta upp flera dörrar samtidigt. Vissa förvaringssystem, exempelvis Elfa, har bra digitala planeringsverktyg där du kan mata in måtten och prova dig fram tills lösningen blir så som du önskar!

 

4) Besök ett byggvaruhus eller butik

Ta reda på var de säljer förvaringssystemet du är intresserad av och ta med dig måtten och skissen du ritat upp. Ofta kan du få fin hjälp av proffsiga och kunniga projektplanerare i varuhuset/butiken så be gärna om hjälp. Hjälpen brukar vara kostnadsfri och ger många gånger ovärdelig vägledning. Beställer du systemet via webbshop, var mycket noga med att kontrollera så att du får med dig alla delar och tillbehör som du behöver.