Nya inredningstrender vi kommer se under 2019

2018-12-22

Snart väntar ett nytt spännande år och då väntar också alltid nya inredningstrender. Nybyggen-redaktionen har därför gjort en översiktlig trendspaning kring vilka nyheter vi kanske kommer vilja plocka in i våra hem under 2019. Några trender som vi kommer se mycket av nästa år är t ex att 90-talet gör comeback och att färgen gul är hetare än någonsin. Här kommer en dos inspiration - håll till godo!

 

Torkade blommor och konstgjorda växter!

Vi är vana vid mycket grönt i inredningen och detta fortsätter som innan men nästa år satsar vi även mycket på eterneller, alltså torkade växter och blommor! Vi byter ut snittblommor mot torkat pampasgräs eller vackra torkade buketter. De torkade växterna syns just nu överallt i inredningsmagasin och på inspirationsbilder. Inte bara snyggt i hemmet utan också ett bra val för plånboken då de står sig betydligt längre. Och vill du köra på snittblommor så välj gärna de naturliga och mer ofriserade alternativen för säsongen! Vi kommer också se mer av att man blandar riktiga växter med de konstgjorda som är mycket bra gjorda vilket gör det svårt att se skillnad.  

 

Färgen gul!

Om vi ska nämna en enskild färg som kommer starkt nästa år så är svaret givet - färgen gul! Och vi ser det på allt ifrån en enskild möbel, som accentfärg på kuddar, eller som väggfärg. Andra färger som tar plats nästa år är olika former av blått, lila och andra bärtoner. Men färgen gult lyser helt klart starkast 2019!

 

Färgstark palett!

Vi ser gärna mer av varma brända toner, såsom rost och terrakotta, och helst i kombination med detaljer i gyllene färger. Om vi tidigare varit vana att se olika nyanser av grått som basfärg så kommer vi nu se mer av beige. Samma stilrena och lugna bas men med mer värme. Utöver denna varmare färgskala är det också dags att lämna plats åt de riktigt djupa och starka färgerna och framöver kommer vi utöver färgen gul även se en hel del av bäriga färger som lila, vinrött, djupblått. Vi kommer se det i allt från kuddar, mattor, enstaka detaljer till textilier på möbler.

 

Trä på trä!

70-talsvibbarna är redan här sedan tidigare och vi kommer fortsätta att se ännu mer av detta under nästa år främst i form av trä i alla de slag. Obehandlad furu och rotting kommer fortsatt starkt och här gäller det att inte vara rädd för att blanda flera olika träslag. Vi är vana vid ljusa träslag som en naturlig del av den skandinaviska inredningsstilen och under 2019 ser vi gärna att vi kombinerar detta med mörkare träslag t ex valnöt. Trä på trä är ledordet och vi skapar på detta sätt mer liv och variation i inredningen.

 

 

Rejäla möbler!

Vi kommer se mer av tjockare och grövre ben på våra möbler under 2019. Detta syns tydligt exempelvis på borden som blir mer rejäla än vad vi hittills varit vana vid då mer nätta möbler dominerat. Härligt med lite kontraster och spännande med nya uttryck!

 

90-talet är tillbaka!

Ja du läste rätt! Det är inte bara 70-talsinfluenser med trä och varma färgtoner som gäller utan även 90-talet gör entré. Det tar sig bl a uttryck i högblanka eller rostfria ytor och nya spännande, skulpterade former på möbler. Glöm det matta och borstade, nu vill vi ha mer av det högblanka och allra helst det rostfria på dekorativa detaljer som ljusstakar, skålar, fat, vaser och småförvaring. Vi ser många glasbord i uppdaterade former men även den speciella, typiskt för 90-talet, svampmålningen av väggar. Men lugn, denna gång i ett betydligt mer sofistikerat utseende som mer påminner om en kalkad vägg. De skulpturella formerna blir också ett fräscht nytt inslag i vår inredning som nästan ger känslan av konst, vilket kommer starkt när det gäller till exempel soffbord i oregelbundna former och i olika material.

 

Marmorerade mönster!

Både marmorerade mönster och mönster i batik syns i allt från textilier till inredningsdetaljer. Det spelar ingen roll om det är på hårda ytor, porslin eller på mattor eller kuddar.  Mattor överlag kommer ta kaxigare uttryck i vår inredning och under 2019 kommer vi se betydligt fler mattor i härliga färger gärna i kombination med marmorerade eller oregelbundna mönster.