Nya Hovås - En ny stadsdel i sydvästra Göteborg

2018-10-26

Ibland byggs det något speciellt, något som blir något utöver det vanliga. Nya Hovås tycker vi definitivt är värt att lyfta fram som ett av Västsveriges mest spännande bostadsprojekt. Här samverkar flera byggherrar och resultatet blir en ny stadsdel med närhet till salta bad och storstad. Läget är som alltid det viktigaste för många, och den lantliga idyllen vid havet kunde knappast vara mycket bättre när den nya stadsdelen växer fram.

Vi börjar med läget. Nya Hovås ligger endast 12 kilometer söder om Göteborg och är på så sätt bra sammanlänkat med storstadens kollektivtrafik och infrastruktur. Om du inte väljer att cykla in till centrum via Säröbanan tar det ca 20 minuter med buss till Linné. Dessutom når du både sjö, skog och hav inom 10 minuter på cykeln!

Tanken är inte att man endast ska bo i Nya Hovås – målet är att göra stadsdelen till en destination värd att besöka. Ett viktigt verktyg för att åstadkomma det är att skapa en småhandel i världsklass, något som särskiljer Nya Hovås från många andra nya områden. Här skapas en levande och diversifierad handel. För att se till att visionen uppfylls köper Next Step (en av områdets byggherrar) tillbaka bottenvåningarna från bostadsrättsföreningarna. Det gör det möjligt att ta ett helhetsbegrepp på handeln, att våga säga nej till verksamheter för att vänta på rätt butik som verkligen tillför destinationen något. 

För att se till att området lever även under dagarna satsas det på kontorsverksamhet. Bland annat finns konceptet The House som erbjuder kontor och samarbetsytor i mängder av alternativ. Oavsett om du vill hyra på kort eller lång sikt, är intresserad av en rörlig plats eller eget rum hittar du det du söker där. Det är även planerat för fler kommersiella byggrätter med kontorsverksamhet. 

Nya Hovås blir även en blandstad när det kommer till fördelningen mellan boendeformer – av de i nuläget planerade ca 1500 bostäderna kommer 368 stycken hyresrätter att byggas i kommunala Familjebostäders regi. 

Det är många som är med och bygger Nya Hovås. Vi vill göra det lättare för dig som söker nyproduktion att få en bra överblick. Därför sammanställer vi byggherrarna och deras projekt, både de som redan är klara och är till salu – men även de som planeras längre fram. Vi tänker att ju enklare ditt letande efter drömbostaden blir, desto större är chansen att du hittar vad du söker. Nybyggen.se listar inte hyresrätter utan fokuserar på bostäder med ägandeform. 

HSB bygger fyra föreningar med bostadsrätter, varav den första brf Boulevarden är slutsåld och inflyttad. Projekt nummer två, brf Esplanaden, består av 97 bostadsrätter och har allt från ettor till femmor, där försäljningen är i full gång. Därefter kommer ytterligare två föreningar att byggas.   

Veidekkes första förening brf Hovås Park är inflyttad. Nu har man säljstartat sitt andra projekt i området, brf Hovås Terrass: Hela 116 nybyggda bostadsrätter från ettor till femmor ska stå klara för inflyttning 2021. Utöver detta bygger Veidekke ytterligare två föreningar fram till 2023.

Skanska Nya Hems första brf Solgränd är inflyttad. I början av 2019 flyttar de in i sitt andra projekt, brf Fritiden, som består av 85 bostadsrätter. Nästa projekt är brf Urbani, känt för sina stora balkonger med säljstart i november 2018.

På Uggleberget i Nya Hovås bygger Tornstaden bostadsrätter. Den första etappen är slutsåld och nästa projekt Pärlugglan är säljstartat.  

Även Sverigehuset och Bonava har byggt på Uggleberget – där samtliga hus redan är inflyttade. 

 

Nyligen står det klart att vidareutvecklingen av Nya Hovås kan fortsätta, i och med positivt planbesked för två ytterligare tomter – något som förhoppningsvis kommer resultera i cirka 800 bostäder till. Framöver kommer arkitekter arbeta med förslag till hur området ska utvecklas, men inte före de boende i närområdet fått komma med sina önskemål och åsikter. 

Vi följer intresserat med i allt som händer i Nya Hovås framöver! 

 

Fakta om Nya Hovås

Nya Hovås beskriver sig som en ny stadsdel söder om Göteborg. Målet har varit att skapa en mysig stadsdel placerad mellan skog och hav – en vision som nu börjat bli verklig. Stadsdelen är fylld av små, personliga butiker, där målet är att skapa en stadskärna som påminner om hur handeln såg ut innan den flyttade ut till stora köpcentrum. Trots stadskänslan räcker 5–10 minuter på cykeln för att nå både Göteborgs södra skärgård och den vackra skogen kring Oxsjön.

I Nya Hovås bygger och samarbetar många aktörer: Bonava, Sverigehuset, HSB, Tornstaden, Veidekke, Next Step, Familjebostäder och Skanska har alla varit inblandade i projektet. Innan 2018 är slut har över 1000 personer flyttat in i den småskaliga blandstaden. Totalt byggs 1500 bostäder i den aktuella etappen. Dessutom planeras ytterligare 800 bostäder i framtiden. Du som letar efter nyproduktion har alltså alla möjligheter i världen att hitta något som faller dig i smaken här.

Den som besöker stadsdelen märker snabbt att det finns en stor variation när det kommer till husens utseende vad gäller allt från fasadmaterial, färger och takens utformning. Det är inte resultatet av en slump utan högst medvetet – för att ge känslan av att stadsdelen växt fram över en längre tid, en viktig del av receptet till det Nya Hovås själva kallar för en småskalig blandstad i världsklass. Man utgår från en kvalitetsbok – som säkerställer att alla håller sig till de regler som satts, inte bara för att få variation vad gäller byggnadernas utseende, utan även för att ytorna mellan husen ska kännas levande. En gestaltningsgrupp kontrollerar alla förslag innan projekten godkänns.

Mitt i Nya Hovås finns en stadsutvecklingslokal dit du som är intresserad av projekten kan komma för att stilla nyfikenheten. 

 

Aktuella projekt: 

Skanska:

Brf Urbani: (Säljs) 

HSB: 

Brf Esplanaden: (Säljs) 

Veidekke:

Hovås Terrass. (Säljs) 

Tornstaden:

Pärlugglan- (Säljs)