Att anlägga en trädgård

2018-06-30

Har du byggt ditt drömhus och det börjar bli dags att ta tag i trädgården? Många tycker det är svårt att veta i vilken ände man ska börja när det kommer till trädgårdsanläggning. Nybyggen har därför sammanställt några tips som kan vara värda att tänka på då rätt planering från start kommer spara både tid och pengar!

När äntligen huset står färdigt och man har haft tid att flytta in och komma igång med inredning, finns risk att mycket energi är förbrukad. Villaträdgården brukar komma i andra hand när man är färdig invändigt. Som med allt annat när man bygger hus kan det kosta nästan hur mycket som helst att få iordning trädgården. Allt hänger på tycke och smak och vilka val man gör. Det tar tid att anlägga en villaträdgård, den lever sitt eget liv och växter behöver ofta lång tid att komma tillrätta. Det är mycket av ett kontinuerligt lärande där man provar sig fram vad som trivs och var?

Markarbeten och murar brukar vara kostsamma, likaså växter. Utvärdera vad du kan och vill göra själv, och vad du måste ta hjälp till.

Till att börja med kan man alltid ta hjälp av en professionell trädgårdsarkitekt om man är osäker och behöver hjälp med planeringen. På detta sätt kan man få hjälp att få ut så mycket som möjligt av sin tomt. En trädgårdsarkitekt vet också vad som är viktigt att börja med och vad man först ska ordna när det gäller underarbetet. När underarbetet och planeringen är gjort sen kan man själv fortsätta med själva planteringen!

Oavsett om man anlitar en trädgårdsarkitekt eller om man på egen hand planerar anläggningen av sin nya trädgård är en mycket viktig fråga att ställa sig hur mycket tid man vill lägga på sin trädgård och skötseln av den. Är man ute efter en så lättskött trädgård som möjligt eller är trädgårdsintresset stort och man ser skötseln som ett fritidsintresse och något man uppskattar att lägga mycket tid på i sin vardag. Finns det barn i hushållet bör man självklart fundera över vilka ytor de behöver.

Därefter kan det vara bra att man anpassar planerna utefter sin omgivning. Ligger tomten på en åker eller i en sluttning, vilken klimatzon är det, vad är det för jordkvalitet, vilka växter (även ogräs) ser ut att trivas i grannskapet osv?

Husets utseende bör man också ta i beaktande. Har man exempelvis byggt en väldigt modern villa med avskalad arkitektur kanske man vill att trädgården ska matcha/passa hustypen.

Många trädgårdsexperter pratar ofta om att man med fördel kan skapa olika “rum” i trädgården. Här kan det vara bra att från början fundera vad man vill uppnå och hur man vill att det ska kännas, samtidigt som det måste få ta lite tid. En del av de bästa idéerna kanske kommer efter hand!

Många prioriterar ytor för sittgrupper och social samvaro. Att ordna med en välkomnande infart och entré till huset brukar också komma högt upp i prioritering. Kom ihåg att inte vänta för länge med att plantera häckar för avgränsning och träd för “tak” då dessa växter oftast tar relativt lång tid på sig att växa upp. Har man inte tålamod att vänta finns både häckar och träd att köpa som redan uppnått rätt storlek men då är också prisbilden en annan.

Gräsmatta är något vi ofta hittar i någon storlek och form i våra villaträdgårdar. När man anlägger en gräsmatta kan man välja att köpa en färdig matta på rulle eller att så gräs. Det första alternativet är dyrare men risken att ogräs etablerar sig direkt eller att sådden inte tar sig ordentligt minimeras. Väljer man att så gräs själv så är vår och höst bra perioder och då framförallt hösten. Under hösten håller marken oftast bättre fuktighet pga klimatet vilket gynnar gräs tillväxten. När man sår gräs behöver man se till så jorden regelbundet fuktas. Tänk också på att gräs passar allra bäst på plana ytor i soliga lägen och är ett utmärkt alternativ för ytor som behöver tåla slitage. En välskött och intensivt grön gräsmatta förhöjer vilken trädgård som helst!   

På platser där gräset kanske inte trivs lika bra kan olika typer av marktäckare istället vara ett alternativ. T ex kan de passa fint i skugga delar av trädgården, under buskar och träd eller i sluttningar och slänter. Marktäckare bidrar till en mer lättskött tomt och bidrar också till en naturlig känsla i trädgården.

Nu till planteringarna! Perenner är populära då de återkommer år efter år. Det är relativt enkelt att föröka dem genom att gräva upp dem och dela rotklumpen i två delar och gräva ner på nytt. Tänk igenom två-tre färger på blommande växter som du vill fokusera på för ett enhetligt och lugnt intryck. Många växter av samma slag blir fina i grupp och bidrar också till enhetlighet. Kombinera gärna växter med olika struktur för att skapa fina miljöer. Stora prydnadsgräs kan t ex bli mycket vackra och under hösten får de ofta tjusiga blomvippor som ibland torkar och står sig över vintern då de blir mycket eleganta med frosten.  Ett tips för att få planteringar att se äldre ut är att använda gamla material, som till exempel äldre virke eller blomlådor.

Till sist, när grunden väl är klar, var inte rädd att leka med olika idéer och förnya trädgården efter tycke och smak. Oftast kan man få mycket bra hjälp och förslag hos den lokala plantskolan / handelsträdgården. På många orter finns för de intresserade ofta sällskap med trädgårdsvänner där tips och tricks gärna diskuteras och där även sticklingar och plantor kan bytas.

Det tar tid och kan vara kostsamt att anlägga sin trädgård, låt det ta tid, flera år,  och gör inte allt på en gång. Hoppas att ni liksom vi får energi och harmoni av att gå kvällsrundan i trädgården, se vad som händer, vad som blommar, och hur trädgården utvecklas. Trädgården kan vara en stor källa att hämta lugn och energi ur. Lycka till!