Växthussäsongen är här!

2018-04-17

Har du funderat på att skaffa ett växthus? När snön börjar kännas alltmer avlägsen och vårsolen värmer i trädgården, då drar växthussäsongen igång med ordentlig fart!

Fler och fler blir intresserade av odling. Många ser också växthuset som ett uterum med avkopplande miljö för många härliga fikastunder. Möjligheterna att övervintra känsligare växter när det är som kallast i vårt land är också fantastiska. Fördelarna med växthus är många och idag finns ett stort utbud av produkter som underlättar hanteringen såsom bevattningssystem och system för automatisk justering av ventilation. Nybyggen har sammanställt en lista över några viktiga saker att tänka på inför val av växthus. Lycka till!

1. Ta i när du ska välja storlek!

Välj ett större växthus än du tänkt för det blir nästan alltid för litet. Detta tips är återkommande om man frågar personer som har växthus idag.

2. Tänk noga igenom placeringen!

Placera växthuset i ett läge som är ljust. Tänk på att platsen inte bör vara för skuggig. Om växthuset placeras i soligt söderläge, se till göra det möjligt att enkelt skapa skugga inifrån om du behöver skydda växterna i perioder.

3. Investera i automatisk ventilation!

Välj automatisk gasfjädring för takluckorna så att du minimerar risken att det blir för varmt för växterna. Det är bra att välja ett växthus med så många öppningsbara takluckor som möjligt. Växterna kommer tacka dig!

4. Tänk till kring bevattningen!

Har du tänkt att bära in vatten eller väljer du att köpa ett bevattningssystem för att förenkla hanteringen? Oavsett tänk till innan växthuset uppförs så slipper du merarbete i efterhand om du skulle vilja dra in vatten.   

5. Dra in el!

Att redan från början dra in en elkabel i växthuset kommer underlätta! Kanske vill du montera en frostvakt som går på el eller skapa mysig stämning i växthuset med belysning. Proffsen är snabba att rekommendera både el och vatten!

6. Fundera över golvmaterial!

Idag väljer många tegel, sten eller betongplattor som golv inne i växthuset, särskilt om det ska användas som uterum också. Tänk på att välja ett material som är slitstarkt och som tål vatten/fukt bra.

7. Skapa en arbetsyta!

Gör plats för en yta där du kan stå och plantera om växter och kanske förvara några trädgårdsverktyg och krukor så att detta finns lätt tillgängligt i växthuset.